slogan webu - změňte či smažte dle uvážení
Navigace: Stolní tenis > Volba pálky

Volba pálky

Doporučuji hrát sestavenou pálkou. Potřebuješ dřevo, dva potahy a ochrannou pásku. V obchodě ti pálku sestaví zdarma při koupi dřeva a potahů. Kombinací dřev a potahů jsou tisíce, není možné je všechny vyzkoušet a bylo by to také zbytečné. Pro rozvíjejícího se hráče je vhodné středně tuhé a středně tvrdé dřevo kategorie ALL a hladké univerzální potahy bez přelepovacího efektu s měkčí houbou v síle 1,8 až 2,0 mm. Je vcelku jedno od jakého známého výrobce.

Chyby při výběru: Volba dřeva a potahů vyžadující vynikající techniku – např. karbonové dřevo a rychlé útočné potahy nebo nevhodně zvolené potahy ke dřevu, například měkké potahy a měkké dřevo spolu nemusí dobře fungovat. Častou chybou je také volba příliš silné houby. Ztráta kontroly je u tloušťky houby 2.0 v porovnání s 1,8 mm výrazná, ale přínos rychlosti a spinu je oproti tomu malý. Snaha zakrýt nedostatky v technice materiálem (tráva, antispin, sendvič) je další chybou.

Čím pomalejší nohy máš, tím pomalejší pálku potřebuješ. Nemáš-li techniku úderu zvládnutou a děláš-li technické chyby, potřebuješ opět pomalejší dřevo a potahy tj. s vysokou kontrolou. Základem stolního tenisu je vrátit míček na soupeřovu polovinu stolu častěji, než on vrátí míček na tu tvou. Tak proč dávat soupeři výhodu v tom, že budeš hrát s rychlou pálkou, kterou nezvládáš. Stejné platí i pro případ, že hraješ s trávou nebo antispinem jen z důvodu, že nezvládáš techniku úderů, zastavíš se ve zlepšování a nakonec tě všichni porazí. S trávou a antispinem mohou hrát mladí hráči potom, co zvládnou pohybovou a úderovou techniku a mají pro tento styl hry vrozené předpoklady. Starší a již pomalejší hráči volí tento materiál, aby zpomalili hru a získali více času, to je správně.

Příklad základní sestavené pálky pro začínajíci děti a rekreační hráče:

Dřevo ALL  a univerzální potahy bez přelepovacího efektu v síle1,5 až 2,0 mm například:

Drevo Joola Rosskopf Junior FL a potahy Joola 4 All v síle 1,5 mm pro děti do 10 let (dřevo je určeno pro děti, má menší hlavu a užší držátko)

Dřevo Blackstone ALL a potahy Stiga Evo 2,0 mm BH i FH pro děti nad 10 let

Drevo LKT Instinkt a potahy Friendship 729 Super FX (oranžová houba) v síle 1,5 pro menší děti a v síle 1,8 mm pro větší děti

Příklad pálky pro začátečníky v regionální soutěži:

dřevo Andro Kinetic Supreme ALL a potahy Andro Shifter Powersponge 1,7 mm BH i FH.

Pro děti a mladé hráče v regionální soutěži (pro moderní topspinovou hru)

Dřevo Butterfly Grubba ALL+ (ne karbon)  s potahy Butterfly Sriver FX 1,7 až 1,9 mm BH i FH nebo

dřevo Donic Waldner Allplay s potahy Donic Quatro formula 1,8 až 2,0 mm BH i FH (potah s přelepovacím efektem) nebo

dřevo Andro Temper Tech ALL+ Andro Rasant Beat 1,7 mm až 1,9 mm  nebo Donic Acuda S3 1,8 mm (potahy s přelepovacím efektem)

Začátečníci v regionální soutěži, hráči starší, pomalejší, se slabší technikou anebo menším talentem zvolí vždy slabší houbu z navrhovaných.

Naopak útočněji ladění hráči regionální úrovně s dobrým pohybem a technikou, kteří již zvládli dřevo kategorie ALL+,  mohou přejít na rychlejší dřevo Zoran Primorac OFF- nebo Petr Korbel OFF.

Pro vysoce talentované děti po roce až dvou tréninku pod vedením profesionálního trenéra (licence A nebo B) a prokázání talentu s cílem hrát v budoucnu vyšší soutěž (pálku doporučuje trenér)

Dřevo kategorie OFF a měkčí útočné potahy s přelepovacím efektem.

Dřevo Butterfly Zoran Primorac OFF-, potahy Tenergy 64-FX 1,9 mm BH i FH pro dívky

Dřevo Butterfly Petr Korbel OFF, potahy Tenergy 64-FX 1,9 mm BH i FH pro chlapce. Cena pálky cca 3700,- až 4500,- Kč.

Pro hráče regionální soutěže se zvládnutými základy hry 

Dřevo Andro Temper ALL+, potahy Butterfly Tenergy 80 FX 1,9 mm BH i FH. Cena pálky cca 3900,- Kč.

Co nekupovat?

Nekupuj hotovou pálku v supermarketu, sportovním centru nebo e-shopu. Byly by to vyhozené peníze. Ceny v supermarktech pohybují od 100 až do 1200 Kč.Pálky do 500 Kč nemají téměř žádnou kvalitu. Některé hotové pálky kolem 800 Kč už hrají celkem dobře, ale stejně nevíš, co kupuješ a potahy jsou přilepeny, že nejdou sejmout. Za cenu kolem 800 Kč lze pořídit kvalitní sestavenou pálku a nemá proto smysl kupovat hotovou pálku v supermarketu.

Co koupit, když chci kvalitní pálku pro regionální soutěž za málo peněz

Pokud nemáš moc peněz nebo již víš, že v regionální soutěži zas tak moc na pálce nezáleží, kup si levnější potahy např. Friendship 729 FX Super Soft v síle 1,8 až 2,0 mm a dřevo BTF Petr Korbel OFF nebo Balsa Carbo X5 OFF nebo Zoran Primorac OFF- nebo levnější Friendship Bomb OFF. Zejména kombinace dřeva BTF Balsa Carbo X5 OFF s potahy Friendship 729 FX Super Soft v síle 1,8 mm je vynikající pro univerzální hru založenou na jistotě úderů a kvalita a herní vlastnosti vysoce převyšují cenu.

Zaručeně nejlevnější kombinací pro úplné začátečníky s vynikajícím poměrem výkon/cena je dřevo LKT Instinkt za 280 Kč a potahy Friendship 729 Super FX v síle 1,8 mm - oranžová houba  230 Kč/ks. Cena materiálu je 740 Kč + poplatek za nalepení potahů, který činí cca 10 Kč za jeden potah. Nezapomeň koupit pouzdro na pálku cca 250 Kč, čistič potahů např. Donic bio cleaner 130 Kč a houbičku na potahy např. Butterfly (velká žlutá) 70 Kč. Tahle kombinace je opravdu velmi dobrá a odzkoušená. Za 1200 Kč budeš mít kompletní slušné vybavení pro stolní tenis a jistotu, že hraješ s kvalitním značkovým a ověřeným materiálem.

Máš-li již pálku sestavenou například ze dřeva ALL a útočných hladkých potahů se slabší houbou např. v síle 1,7 mm, je to také dobře. Budeš mít větší kontrolu a trochu menší rychlost. Pálku neměň jen proto, že výše doporučuji trochu silnější potahy a rychlejší prkno.

DRŽ SE SVÉ PÁLKY SESTAVENÉ PODLE VÝŠE UVEDENÉHO DOPORUČENÍ, KDYŽ UDĚLÁŠ CHYBU, PÁLKA ZA TO NEMŮŽE. NEMĚŇ TYP POTAHŮ NEBO DŘEVO DŘÍVE NEŽ ZA ROK NEBO 200 TRÉNINKOVÝCH HODINÁCH. ZAČÁTEČNÍKOVI VYDRŽÍ POTAHY URČITĚ NEJMÉNĚ ROK.

U PÁLKY PRO ZAČÁTEČNÍKA A STŘEDNĚ POKROČILÉHO HRÁČE JDE PŘEDEVŠÍM O DOBU KONTAKTU S MÍČKEM A ZAJIŠTĚNÍ HRANÍ ÚDERŮ AKTIVNĚ A TECHNICKY SPRÁVNĚ. TO ALE RYCHLÁ PÁLKA NEUMOŽNÍ, PROTOŽE BUDE MNOHO CHYB. TO POVEDE K ZADRŽOVÁNÍ ÚDERŮ A POUHÉMU NASTAVOVÁNÍ PÁLKY A PASIVNÍMU ODRÁŽENÍ MÍČKŮ BEZ SPRÁVNÉ TECHNIKY. JE TŘEBA MÍT PÁLKU TAKOVOU, ABY MÍČEK PŘISTÁL NA STOLE I KDYŽ DÁŠ DO ÚTOČNÉHO ÚDERU MAXIMÁLNÍ SÍLU. PROSTĚ, ABYS MUSEL MAKAT. POTAHY NEJSOU LEVNÉ A PROTO PAMATUJ NA TO, ŽE SE SLABŠÍM POTAHEM BUDEŠ HRÁT DOBŘE I KDYŽ ZVLÁDÁŠ NEBO NEZVLÁDÁŠ SILNĚJŠÍ. SE SILNĚŠJŠÍM POTAHEM, POKUD HO NEZVLÁDÁŠ, BUDEŠ HRÁT ŠPATNĚ. TO, ŽE MÁŠ MOC SILNÉ POTAHY POZNÁŠ PODLE TOHO, ŽE ZADRŽUJEŠ ÚDERY, ZHORŠÍ SE TECHNIKA ÚDERU, ZAČNEŠ HRÁT NESMYSLNÉ ÚDERY, ZHORŠÍ SE PRÁCE NOHOU, S PÁLKOU SE PEREŠ A TA TĚ NEPOSLOUCHÁ, PŘESTANEŠ SI VĚŘIT A HRA V SOUTĚŽI BUDE UTRPENÍM. MAGICKÁ HRANICE JE U ÚTOČNÝCH POTAHŮ SÍLA HOUBY 1,8 mm. VŠE, CO JE NAD 1,8 mm VEDE KE ZNAČNÉ ZTRÁTĚ KONTROLY A PŘÍNOS SPINU A RYCHLOSTI JE MALÝ A KDYŽ SI PŘIČTEŠ ZADRŽOVÁNÍ ÚDERŮ A ZHORŠENÍ TECHNIKY BUDOU TVOJE ÚDERY SE SILNĚJŠÍ HOUBOU VE SKUTEČNOSTI POMALEJŠÍ S VÝJIMKOU TĚCH, KDY SE NETREFÍŠ NA STŮL.

DALŠÍ KAPITOLOU CHYB JE POUŽITÍ TRÁVY, ANTITOPSPINU A SENDVIČE, ABYS ZAKRYL NEDOSTATKY VE ČTENÍ ROTACE A TECHNICE. PRO ÚČINNÉ POUŽITÍ TĚCHTO POTAHŮ JE NAPROSTO NEZBYTNÉ UMĚT ČÍST ROTACE, MÍT ZVLÁDNUTOU TECHNIKU ZÁKLADNÍCH ÚDERŮ A POHYB NOHOU.

 
© stolni-tenis.zacit.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma